Mathilde Gøhler: Finne ro i hverdagen
Jeg søker steder hvor jeg kan finne ro, for det er der jeg er mest meg selv.
Mathilde Gøhler kommer gående gjennom Kongens Have i København. Hun er usedvanlig vakker, men det er ikke bare det som gjør henne så slående.
Mathilde Gøhler utstråler en unik ro. Karismatisk. Nesten overjordisk. Til tross for at hun bare er 30 år, virker hun helt i harmoni med seg selv. Som en som har oppdaget sin indre kjerne, og kanskje til og med funnet meningen med livet.
Mathilde skyver på en barnevogn med sin yngste datter, Lelou, som bare er 9 måneder gammel. Storesøster Kenya er på skolen. Lille Lelou viser et bredt, tannløst smil til verden rundt seg. Hun er en livlig liten energibunt, og det er tydelig hvilket sterkt og kjærlig bånd som finnes mellom mor og barn.
De fleste vil kanskje synes at to små barn og tre jobber er ganske stressende. Men Mathilde har funnet flere strategier som hjelper henne med å finne tid og tilstedeværelse for sine ulike roller.
- Jeg har lært i mine voksne år at jeg heller vil ha et mer organisert liv og bare sove to timer mindre hver natt. Av og til tar jeg en søndag hvor jeg slapper helt av, eller så tar jeg en ettermiddagslur med jentene for å få ny energi. Jeg synes at livet, spesielt med både skolebarn og jobb, er hektisk. Det er så mange ting du må få plass til i løpet av en dag og samtidig sørge for at barna er i seng innen kl. 19.30. Du må holde fast på en tidsplan, og det har virkelig overrasket meg hvor mye struktur det faktisk krever. Men når du finner fred i strukturen din, fungerer det fint.
Du må også huske å trekke deg tilbake av og til og legge merke til når du trenger en liten pause. Jeg holder også et øye med Kenya for å se når hun trenger en pause. Det er viktig å ta en fridag sammen noen ganger, når alle kan puste ut, og vi ikke trenger å legge oss så tidlig.
Det har blitt lettere for meg å si nei,
fordi jeg også handler på vegne av jentenes behov nå.
- Jeg er en person som ikke sier mye, men tenker mye. Jeg bruker enormt mye tid i mitt eget hode. Jeg trenger mye alenetid når jentene er lagt om kvelden. Da setter jeg pris på tiden for meg selv. Jeg trives med mitt eget selskap. Og jeg sørger for at jeg har det bra når jeg er alene. For det er da du finner klarhet i tankene dine, fordi du ikke har tid i løpet av dagen til å tenke på alle tankene og følelsene dine. Jeg pleier å legge dem til side i løpet av dagen, men jeg tar dem frem når barna sover.
Et av målene i livet mitt er å stadig utvikle meg.
Å stadig bli en bedre versjon av meg selv.
Og hele tiden bli flinkere til å vite hva jeg vil,
hva jeg tar med og hva som gjør livet best.
Mathilde har ofte ganske travle dager. Og det er ikke bare på grunn av alle forretningslunsjene og de spennende fotoshootene. Det er også mange helt vanlige oppgaver og gjøremål hun må håndtere hver dag. Men hun klarer likevel å forbli rolig og lar seg ikke så lett fange av stress. Trikset for henne er å få en god start.
– Det stresser meg hvis jeg kommer for sent, og når jeg har for mange ting å gjøre i løpet av en dag og jeg ligger bakpå. Jeg har lært å fylle dagen med færre ting, så jeg kan bruke tiden det tar – for ellers ender jeg opp med å ikke være til stede i det jeg gjør. Og hvis det skjer, så vil jeg ikke nyte det, og det fungerer bare ikke. Det plager meg ikke å ha mye å gjøre, fordi det jeg gjør, er noe jeg faktisk gleder meg til. Jeg har lært at man kan planlegge seg ut av travle dager. For eksempel, hvis jeg legger frem klærne til Kenya kvelden før, føler jeg meg litt foran når jeg våkner. Jeg tror det er de små tingene som utgjør hele forskjellen for om du nyter øyeblikket eller føler deg stresset av det.
De små, daglige, praktiske oppgavene må også være morsomme, fordi det er så mange av dem. Hvis de ikke gjøres morsomme, kan hverdagen fort bli slitsom.
Mathildes jobb som frilansmodell og influencer lar henne bestemme hvordan hun bruker tiden sin – til en viss grad. Men samtidig betyr det å være selvstendig næringsdrivende også at hun må være fleksibel og tilgjengelig.
– Når du er frilanser, og du ikke har noen andre å støtte deg på enn deg selv, er det en stor utfordring å si nei til ting, men jeg blir stadig flinkere til det. Jeg vet at mental helse er viktigere enn noen økonomisk gevinst, så jeg vil ikke gå på akkord med meg selv, som for eksempel å stresse over lengre perioder. Jeg har vært der før, og det er ikke et hyggelig sted å være, og jeg er ikke den versjonen av meg selv jeg ønsker å være. Derfor har jeg blitt mye flinkere til å si nei til det som gjør meg glad og hvilke samarbeid som matcher meg godt og gir mening i livet mitt. Det hele koker ned til mening og lidenskap. Hvis du føler at det er lidenskap og mening, føles det egentlig ikke som jobb, men mer som en interesse.